Story

Slatke priče, ispovijesti, estrada, horoskop …

OPASNOST| KORONA VIRUS JE MUTIRAO, SAD JE PUNO OPASNIJI: Pojavio se u novom obliku, OBRATITE PAŽNJU

Naučnici iz Nacionalne laboratorije Los Alamos da Univerziteta Duke i Univerziteta Sajfild tvrde da je nova varijanta nazvana “D614G” sada najčešći oblik.

Virus mutacijom dobija mnogo veći broj spoljnih proteinskih “šiljaka”, što mu omogućava da dopre u ćelije, tvrde američki naučnici.
Doktor Sohan de Silva, stariji infektolog  kaže da su sekvenca SARS-CoV-2 u šajnfildu pratili od početka pandemije i da im je to omogućilo da pokažu kako je ova mutacija postala dominantna u cirkulirajućim oblicima.

– Potpuno precizno istraživanje je obavljeno danas i potvrđeno je da nova varijanta mutacije genoma D614G je  više zarazna u laboratorijskim uslovima. Podaci do kojih je došao naš tim u Šajnfildu, sugerisali su da je novi oblik povezan sa većim virusnim opterećenjem u gornjim disajnim putevima pacijenata sa Kovidom, što znači da bi se sposobnost virusa da inficira ljude mogla povećati- rekao je doktor.

Foto:Pixabay

U istraživanju su analizirani podaci iz čitavog svijeta putem baze podataka GISAID, koja uključuje desetine hiljada sekvenci virusa i koji omogućavaju istraživačima da procjene kako se virus ponaša u cijelom svijetu.

Doktorka Beti Korber iz labaratorije u Los Amosu kaže da  je moguće pratiti evoluciju SARS-CoV-2 (Covid-19) u svetu, jer svetski naučnici brzo objavljuju svoje podatke o virusnoj sekvenci putem baze podataka:

– Trenutno su na raspolaganju desetine hiljada putanja kroz ovaj projekat, i to nam je omogućilo da identifikujemo pojavu varijante koja je brzo postala globalno dominantan oblik – kaže doktorka i dodaje da naučnici vjeruju da on ne izaziva teže bolesti.